Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden kulttuuriohjelmassa yhdistyvät alueellisuus ja kansainvälisyys

Uutiset   17.1.2025  

Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmasuunnitelmissa nousevat esiin yhteistyö, luonnon ja taiteen yhdistäminen sekä kestävyyden näkökulmat, käy ilmi tuoreesta kulttuuripääkaupunkihankkeen seurantaraportista.

Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen seurantaraportissa tarkastellaan kulttuuripääkaupunkitoimintaa vuoden 2023 loppuun mennessä. Seuranta painottuu kulttuuriohjelman sisältöön ja siihen, miten tehdyt ohjelmavalinnat toteuttavat Oulu2026-toiminnalle asetettuja tavoitteita.

Luonto ja kulttuuritilat painopisteinä vuoden 2023 hankkeissa

Vuoden 2023 aikana Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmisto laajentui 62 uudella projektilla.  Samalla Oulu2026-ohjelmaan osallistuvien toimijoiden määrä kasvoi 688 toimijaan.

Useissa vuonna 2023 mukaan valituissa ohjelmahankkeissa painopisteenä on luonnon ja taiteen yhdistäminen. Hankkeissa luonto nähdään taiteen aiheena, toiminnan kohteena sekä taide- ja kulttuuritilana. Esimerkkeinä projekteista ovat alueen vesireittejä hyödyntävä Delta Life, taiteilijaresidenssi ja ympäristötaidenäyttely Northern Landscape 2026, musiikki- ja taidefestivaali Solstice Rukan huipulla ja Vesivoimalaitokset-oopperasarja.

Ohjelmahankkeet keskittyvät vahvasti myös kulttuurin ja taiteen tiloihin. Kehityskohteiksi ja toiminnan ympäristöiksi on hankesuunnitelmissa nostettu esimerkiksi taiteilijoiden ja käsityöläisten asuttama Oulun kaupunginosa Pikisaari, Oulun Hiukkavaaran Kulttuurikasarmilla sijaitseva K2 Taiteilijatalo ja sekä raahelainen elokuvateatteri Bio Huvimylly. Kulttuuriohjelman rinnalla Oulu2026-toimintaan kuuluu lisäksi useita hankkeita, jotka keskittyvät vahvistamaan kulttuurin ja luovan alan toimijoiden osaamista ja toimintaedellytyksiä Oulu2026-alueella.

Hankkeet tavoittelevat toiminnassaan kestävyyttä ja yhteistyötä

Oulu2026-toiminnan tavoitteissa painottuu yhteistyö sekä kulttuuriohjelman toteutus kulttuurilaitosten ulkopuolella maantieteellisesti laajalla alueella. Kulttuuriohjelmaa täydentävien hankkeiden suunnitelmiin sisältyy laajaa kansainvälistä yhteistyötä. Lähes kaikissa (60 kpl) ohjelmahankkeissa on mukana yhteistyökumppaneita tai toteuttajia muista Euroopan maista. 40 prosenttia tapahtumista järjestetään Oulun keskustan ulkopuolella ja 90 prosenttia toimijoista järjestää ohjelmaa muualla kuin vakiintuneissa taide- ja kulttuuri-instituutioissa.

Oulu2026-toiminnan keskeinen arvo kestävyys huomioitiin ohjelmahankkeissa moninaisin ja konkreettisin keinoin. Toimijat nimeävät suunnitelmissaan keinoiksi muun muassa lähikulttuurimatkailuun panostamisen, tapojen ja perinteiden säilyttämisen sekä kulttuurisisältöjen sosiaalisesta ja taloudellisesta saavutettavuudesta huolehtimisen.

Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore tutkii ja arvioi Oulu2026-toimintaa vuosina 2022–2027. Raportin keskeisen aineiston muodostaa vuonna 2023 Oulu2026-ohjelmaan hyväksyttyjen hankkeiden hakuaineisto. Tämän myötä vuoden 2023 seuranta painottuu ohjelmasisältöön ja siihen, miten tehdyt ohjelmavalinnat toteuttavat Oulu2026-toiminnalle asetettuja tavoitteita. Seurantaraportti pohjautuu viime vuonna julkaistuun Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeen lähtötilanteen analyysiin.

Lue raportti Cuporen verkkosivuilla:

Luonila, Mervi, Renko, Vappu, Ruusuvirta, Minna, Leppänen, Aino & Ruokolainen, Olli (2025). Oulu2026-seurantaraportti vuodelta 2023: yleiskuva ohjelmahankkeista. Katsaus. Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore.

Lisätiedot:

dos. MuT, erikoistutkija Mervi Luonila, mervi.luonila@cupore.fi, puh. 050 305 3414

Tutustu myös kulttuuripääkaupunkihankkeen lähtötilanneraporttiin täällä.

Uutisvirran kuva: Frozen People -festivaali on osa Oulu2026-ohjelmistoa. Kuvassa Nallikarin majakka valaistuna festivaalin aikana maaliskuussa 2023. Valokuvaaja: Iina Tauriainen

Tutkijat