Luova Suomi
Cupore toimi vuosina 2007–2011 osatoteuttajana Luova Suomi -koordinaatiohankkeessa. Luova Suomi -hanke koordinoi opetusministeriön valtakunnallista, ESR-rahoitteista Luovien alojen yritystoiminnan kasvun ja kansainvälistymisen kehittämisohjelmaa vuosina 2007–2013. Luova Suomi -hanketta hallinnoi Aalto-yliopisto, ja hankkeessa oli mukana laaja yhteistyökumppaneiden verkosto. Hankkeen osatoteuttajana toimi Cuporen ohella Luova Tampere -hanke.
Cuporen vastuulla Luova Suomi -hankkeessa oli luovien alojen kehittymistä tukevan tietoperustan vahvistaminen yhteistyössä kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa. Cuporen tehtäviin kuului olemassa olevan, luovia aloja koskevan tiedon kartoittaminen, analysointi ja kokoaminen sekä muut selvitystehtävät. Cupore kilpailutti ja teetti selvityksiä myös ulkopuolisilla asiantuntijoilla ja tutkijaryhmillä. Lisäksi Cuporen asiantuntijat toimivat useiden ESR-rahoitteisten kehittämishankkeiden ohjausryhmien jäseninä.
Cuporen kartoitustyön ja tiedontuotannon aiheina olivat muun muassa luovia aloja ja alan yrittäjyyttä koskevat kansalliset ja kansainväliset strategiat ja politiikat, tukitoimet ja rahoitusmallit, uudet rakenteet, koulutus, ammattikuvat, hyvät käytännöt sekä luovia aloja koskevat tilastot, monitorointijärjestelmät ja trendit.
Hankkeen aikana tuotettuja materiaaleja sekä luovia aloja koskevia uutisia julkaistiin Luovan Suomen verkkosivuilla. Selvitykset ja raportit ilmestyivät yhteisjulkaisuina Luovan Suomen julkaisusarjassa.
Tutkimuksesta syntyneet julkaisut
- Yhteistyöjulkaisut 2011 Luova Suomi: Julkisen hallinnon toimenpiteiden vaikutukset luoviin aloihin. Selvitysraportti.
- Yhteistyöjulkaisut 2011 Luova Suomi: Digitalisoitumisen vaikutukset luovien toimialojen liiketoimintamalleihin.
- Yhteistyöjulkaisut 2010 Luova Suomi: Nykytaiteen markkinarakenne, ansaintalogiikka ja uudet liiketoimintamallit
- Yhteistyöjulkaisut 2009 Luova Suomi: Taidetaustaisen osaamisen hyödyntäminen yritysten kilpailukyvyn vahvistamisessa
- Yhteistyöjulkaisut 2009 Finpro & Luova Suomi: Trend Pulse. Catching Global Trends in Creative Industries
Esimerkkejä Cuporen tiedontuotannosta:
Anu Oinaala. 2010. Iso-Britannian luovien alojen ohjelmat, strategiat ja selvitykset. Kommentoitu bibliografia. Luova Suomi -hanke ja Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö.
Anu Oinaala. 2010. Iso-Britannian luovien alojen ohjelmat, strategiat ja selvitykset. Katsaus luoviin toimialoihin Iso-Britannian hallinnossa. Luova Suomi -hanke ja Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö.
Anna Kanerva et al. 2009. Creative Industries Finland. Facts & Figures 2009. ISBN 978-952-67278-0-6.
Anu Oinaala. 2009. Suomen luovien alojen ohjelmat, strategiat ja selvitykset. Kommentoitu bibliografia. Luova Suomi -hanke ja Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö.
Pohjoismaiset strategiat ja selvitykset, Ruotsi, Norja ja Tanska.
Hankkeen tutkijat
Tutustu myös näihin hankkeisiin
-
Tutkimus käynnissä
LUOVI - Luovan alan instrumentit ja hallinnolliset rajaukset
Selvitys kartoittaa, miten ja millaisin rajauksin kulttuuri ja luovat alat tällä haavaa määritellään ja tunnistetaan osana valtion tukemaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiopolitiikkaa. Analysoimalla luovia aloja sekä kulttuuri- että elinkeinopolitiikan kohteena työssä tarkastellaan tutkimus- ja kehitystoiminnan (T&K) ja luovien alojen välistä suhdetta teoreettisten määrittelyjen, kansainvälisten esimerkkien ja käytännön toimintojen sekä politiikkavastuiden jakautumisen näkökulmasta.
-
Tutkimus käynnissä
Kulttuurihyvinvointitoiminnan tavoitteet, toimintamallit ja rahoitus hyvinvointialueilla
Cuporen tutkimuksessa tarkastellaan kulttuurihyvinvointitoiminnan tavoitteita, vastuita, toimintamalleja ja rahoitusta hyvinvointialueilla. Tarkoituksena on luoda kattava kuva kulttuurihyvinvointitoiminnan organisoitumisesta hyvinvointialueittain.