Aineettoman kulttuuriperinnön suojelemista koskevan sopimuksen toimeenpano Suomessa
UNESCOn yleissopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelemista hyväksyttiin vuonna 2003. Suomessa sopimus astui voimaan 2013. Aineeton kulttuuriperintö voi olla suullista perinnettä, esittävää taidetta, sosiaalisen elämän käytäntöjä, rituaaleja ja juhlamenoja. Se voi myös olla myös ilmaisuja, käytäntöjä, tietoja ja taitoja tai välineitä, esineitä sekä näihin liittyviä paikkoja. Aineettoman kulttuuriperinnön vaalimisen ja siihen liittyvän yleissopimuksen tavoitteena on säilyttää tavat tai ilmiöt elinvoimaisina.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on antanut vastuun aineettoman kulttuuriperinnön suojelemista koskevan sopimuksen toimeenpanosta Museovirastolle, joka on valmistellut toimeenpanon mallia Suomessa. Museovirastossa sopimuksen toimeenpanosta vastaa Kehittämispalvelut. Cupore toimi Museoviraston yhteistyö- ja tutkimuskumppanina sopimuksen toimeenpanon valmistelussa. Cupore ja Museovirasto järjestivät yhteistyössä syksyn 2014 kuluessa sidosryhmille suunnattuja asiantuntijakuulemisia ja keskustelutilaisuuksia aineettomaan kulttuuriperintöön liittyen.
Yhteistyön ensimmäinen osio oli Museovirastolle luovutettu verrokkiselvitys, jonka tavoitteena oli antaa taustatietoa sopimuksesta ja sen toimeenpanosta viidessätoista Euroopan ja kahdessa muussa maassa. Lisäksi kerättiin esimerkkejä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle päässeistä kohteista.
Vuoden 2014 lopulla ja vuoden 2015 alussa Cupore toteutti toimeksiantonsa mukaisesti kaksi kyselyä, joista toinen oli alan asiantuntijoille suunnattu, toinen aiheen kannalta relevanteille tahoille suomalaiseen aineettomaan kulttuuriperintöön mahdollisesti kuuluvista elementeistä sekä kansallisen luettelon laatimisen kriteereistä.
Cuporessa hankkeen vastuullisena tutkijana toimi Anna Kanerva. Ritva Mitchell toimi hankkeen johtajana ja asiantuntijana. Museoviraston koordinaattori Leena Marsio toimi tutkijana huhti-lokakuussa 2014 toteutetussa verrokkiselvityksessä.
Tutkimuksesta syntyneet julkaisut
- Cuporen julkaisut 2015 Elävä aineeton kulttuuriperintö: Hankkeen loppuraportti
- Cuporen julkaisut 2014 Aineeton kulttuuriperintö: Esimerkkejä Unescon 2003 yleissopimuksen toteuttamisesta verrokkimaissa
Unescon sopimuksen toimeenpanoa Suomessa esittelevät verkkosivut
Opetus- ja kulttuuriministeriö on perustanut pysyvän asiantuntijaryhmä sopimuksen toimeenpanon tueksi. Asiantuntijaryhmän kokoonpano, ks. OKM:n tiedote.
Hankkeen tutkijat
Tutustu myös näihin hankkeisiin
-
Tutkimus käynnissä
Kulttuurihyvinvointitoiminnan tavoitteet, toimintamallit ja rahoitus hyvinvointialueilla
Cuporen tutkimuksessa tarkastellaan kulttuurihyvinvointitoiminnan tavoitteita, vastuita, toimintamalleja ja rahoitusta hyvinvointialueilla. Tarkoituksena on luoda kattava kuva kulttuurihyvinvointitoiminnan organisoitumisesta hyvinvointialueittain.
-
Tutkimus käynnissä
Valtion rahoitus kulttuurille Suomessa
Cuporessa kerätään tietoa valtion kulttuurille allokoimasta rahoituksesta. Tavoitteena on tuottaa taiteen ja kulttuurin rahoitustietoa läpinäkyvästi ja helposti saataville sekä luoda metodologiaa ja tietopohjaa julkisen kulttuurirahoituksen pitkittäisseurannan kehittämiseksi.