Taiteilijana Suomessa
Taiteilijana Suomessa on jatkuva tutkimushanke Suomessa toimivien ammattitaiteilijoiden tilanteesta ja yhteiskunnallisesta asemasta.
Cupore tekee tutkimuksessa yhteistyötä Taiteen edistämiskeskuksen, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Tilastokeskuksen kanssa. Tutkimuksen eri vaiheissa tehdään lisäksi yhteistyötä taiteilijajärjestöjen, apurahasäätiöiden ja tekijänoikeusjärjestöjen kanssa.
Tutkimuksen tavoite on muodostaa laaja ja monipuolinen tietopohja eri taiteenaloilla toimivien taiteilijoiden ammattikunnasta, työskentelytilanteesta ja yhteiskunnallisesta asemasta Suomessa.
Taiteilijoiden ammattikuntaa tarkastellaan tässä tutkimuksessa rekisteriaineiston valossa. Tutkimuksen keskeinen tietolähde ovat Tilastokeskuksen rekisterit, jotka kattavat koko Suomen väestön. Niitä rajataan ja täydennetään hankkeen yhteistyökumppaneina olevien taiteilijajärjestöjen ja apurahasäätiöiden rekistereillä.
Taiteilijoiden ammattikunta rajataan aineistosta neljällä kriteerillä, jotka ovat:
- ammatti-/etujärjestön jäsenyys
- käyttökorvauksen saaminen taiteen tekijänä
- taiteilijakoulutus sekä
- apurahan saaminen.
Rekisteritutkimuksen lisäksi toteutetaan erillisselvityksiä, joissa vastataan rekisteritutkimuksessa sekä aiemmissa tutkimuksissa esiin nousseisiin tiedontarpeisiin.
Vuosina 2022–2023 toteutettiin selvitys visuaalisten taiteiden rahoituksesta, rakenteista ja kehittämistarpeista. Vuosina 2022–2024 toteutetaan tutkimus kuntien kulttuuritoiminnasta osana visuaalisen taiteen rakenteiden kehittämistä.
Taiteilijana Suomessa -aineisto tukee myös muita Cuporen tutkimuksia ja erillisselvityksiä, joilla on yhteys taiteilijapoliittisiin kysymyksiin. Näitä ovat vuosina 2023–2024 muun muassa tutkimus moninaisuudesta taiteen ja kulttuurin alalla sekä tutkimus taiteilijoiden työstä ja toimintaedellytyksistä sosiaali- ja terveyssektorilla.
Myös muissa Cuporen tutkimushankkeissa tarkastellaan taiteilijoiden toimintaedellytyksiä. Näitä ovat mm. vuosittain kyselytutkimuksena toteutettava Taiteen ja kulttuurin barometri sekä laajemmin tarkastelu julkisen rahoituksen jakautumisesta eri taiteenaloille ja toimialoille.
Taiteilijana Suomessa -tutkimushankkeen tuloksina julkaistaan tilastokatsauksia, työpapereita ja tutkimusraportteja. Tulokset julkaistaan Cuporen verkkosivuilla, josta ne ovat vapaasti ladattavissa.
Hankkeessa työskentelevät vuosina 2023–2024 erikoistutkijat Maria Hirvi-Ijäs (vast.) ja Sakarias Sokka sekä tutkijat Vappu Renko ja Aino Leppänen.
Tutkimushankkeen aikataulu
Hankkeessa tapahtuu
Tutkimuksesta syntyneet julkaisut
- Tietokortit 2023 Taiteilijana Suomessa: ammattitaiteilijat Suomessa vuonna 2019
- Työpaperit 2021 Taiteilijana Suomessa -tutkimus
Hankkeen tutkijat
-
Maria Hirvi-Ijäs Erikoistutkija, FT, nykytaiteen dosentti +358 50 463 5575 maria.hirvi-ijas@cupore.fi Profiili
-
-
-
-
-
Tutustu myös näihin hankkeisiin
-
Tutkimus käynnissä
Visuaalisten taiteenalojen toimialarakenteet menestyksen edistäjänä
Taide- ja taiteilijapoliittisesta näkökulmasta sekä vos-rakenteen näkökulmasta tarkastelleet selvitykset ovat osoittaneet, että taiteellisen työn rakenteet visuaalisten taiteiden toimialalla ovat huomattavasti heikommat kuin monella muulla taiteen toimialalla. Tämä heijastuu myös ammattitaiteilijoiden työskentelyedellytyksiin. Visuaalisten alojen ammattitaiteilijoiden kokonaistulot ovat matalammat ja työhyvinvointi on heikompaa kuin monilla muilla taiteenaloilla. Jotta toimiala säilyy elinvoimaisena ja kuluttajat voivat jatkossakin käyttää visuaalisten taiteiden palveluja, toimialan rakenteita tulee kehittää kestävästi myös ammattitaiteilijoiden tarpeet huomioiden. Visuaalisten taiteenalojen toimialarakenteet menestyksen edistäjänä -kehittämishanke vastaa tähän kehittämistarpeeseen. Menetyksellä tarkoitetaan tässä sitä, että ammattitaiteilijat pystyvät tulemaan toimeen ja kehittymään ammatissaan pitkäjänteisesti.
-
Tutkimus käynnissä
Taiteilijoiden sosiaalinen ja psyykkinen työhyvinvointi
Cupore osallistuu vuosina 2023–2025 Työterveyslaitoksen toteuttaman Mielenterveyden työpakki ‑hankkeen osaprojektiin Mielen hyvinvoinnin ja työkyvyn tukeminen taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alalla.