Taide- ja kulttuurifestivaalien aluetaloudelliset tekijät
Taide- ja kulttuurifestivaalien aluetaloudelliset tekijät -tutkimushanke tarkastelee suomalaisten taide- ja kulttuurifestivaalien aluetaloudellisia vaikutuksia ja vaikuttavuutta. Tutkimuksen tarkoituksena on toteuttaa OKM:n Taide- ja kulttuurifestivaali – vahvistuva kulttuurinen voimavara -ohjelman tavoitteita kehittämällä seurantamittaristo ja arviointimalli. Tutkimus auttaa ymmärtämään taide- ja kulttuurifestivaalien roolia osana taide- ja kulttuuripolitiikkaa sekä alueiden kehitystä.
Tutkimusprojektin tavoitteena on
– tuottaa tietoa taide- ja kulttuurifestivaalien aluetaloudellisten vaikutusten muodostumisen mekanismeista
– esittää ehdotus festivaalien aluetaloudellisten vaikutusten ja vaikuttavuuden arvioinnin mallista.
Hankeen tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi festivaalien ja tapahtumien julkisen tuen kehittämisessä ja suuntaamisessa. Tutkimustulosten kautta taide- ja kulttuurifestivaaleja koskevaa päätöksentekoa on mahdollista kehittää vaikuttavammaksi, strategisemmaksi ja vahvemmin tietoon perustuvaksi. Lisäksi tietoa voidaan käyttää alueilla, kunnissa ja festivaalien yhteistyöverkostoissa.
Tutkimuksessa kysytään
1) Millaisia talousvaikutuksia festivaalit tuottavat?
o Millaisessa toimintarakenteessa festivaaleja tuotetaan?
o Millä tavoin festivaalien talousvaikutukset muodostuvat tapahtumapaikkakunnille?
2) Mitä ovat ne menetelmät ja indikaattorit, joiden mukaisesti voidaan seurata ja arvioida festivaalien aluetaloudellisia vaikutuksia ja vaikuttavuutta?
Projektissa keskitytään kolmeen tapausalueeseen: Satakunta, Etelä-Pohjanmaa ja Pohjois-Pohjanmaa. Ne muodostavat tutkimusympäristön määrällisen ja laadullisen aineiston keruulle. Valinta perustuu siihen, että kussakin maakunnassa on vahva festivaalituotannon historia ja vakiintuneita festivaaleja sekä uutta festivaalitoimintaa. Lisäksi alueilta on tuotettu aikaisempaa aiheeseen keskittyvää tutkimusta, mikä mahdollistaa olemassa olevan tutkimustiedon hyödyntämisen tässä hankkeessa.
Reilun vuoden mittainen tutkimushanke on alkanut loppuvuonna 2020.
Tutkimuksesta syntyneet julkaisut
Hankkeen tutkijat
Tutustu myös näihin hankkeisiin
-
Tutkimus käynnissä
Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuoden seuranta ja arviointi
Oulu on yhdessä 39 kumppanikunnan kanssa Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Oulu2026 on pitkäkestoinen kulttuuriin perustuva kaupunkikehittämisen hanke. Korkeatasoisen kulttuuriohjelman rinnalla Oulu2026:n päätavoite on kulttuuri-ilmastonmuutos: avoimempi ja vahvempi yhteys ihmisten välille sekä pysyvästi rikkaampi kulttuurielämä pohjoisella alueella.
-
Suomi 100 -juhlavuoden merkitys