Suomi 100 -juhlavuoden merkitys
Vuonna 2017 vietettiin Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa. Tämän tutkimushankkeen tavoitteena oli tuottaa kokonaisnäkemys Suomi 100 -juhlavuoden vaikutuksista suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen eri toimijaryhmiin.
Hankkeessa syvennettiin pian juhlavuoden jälkeen tehtyjen alustavien selvitysten luomaa kuvaa juhlavuodesta. Hanke analysoi juhlavuoden synnyttämän toiminnan, yhteistyön ja osallistumisen pidempiaikaisia vaikutuksia sekä mahdollista pysyvää perintöä.
Tutkimuksessa oli kolme keskeistä näkökulmaa. Siinä tarkasteltiin
- juhlavuoden vaikutuksia toimijoiden organisoitumiseen, toimintatapoihin ja yhteistyöhön juhlavuoden valmistelun ja toteuttamisen aikana
- kansalaisten osallisuutta sekä roolia kulttuuristen sisältöjen tuottajina juhlavuoteen liittyen sekä
- juhlavuoden merkitystä yhtäältä suomalaisten kansallisten identiteettien rakentumiselle ja toisaalta Suomen ulkoisen imagon tietoiselle rakentamiselle.
Vaikutusten kartoittamisen lisäksi tutkimushanke paneutui juhlavuoden myötä muodostuneiden oppien tunnistamiseen. Oppeja voidaan käyttää tulevaisuudessa suurten temaattisten tapahtumakokonaisuuksien yhteydessä mutta myös muussa kulttuuritoimijoiden ja kansalaisten aktivoimisessa. Tutkimuksessa tuotettiin toimintasuosituksia sekä valtakunnalliseen että paikalliseen kulttuuritoimintojen kehittämiseen ja fasilitointiin.
Tutkimuksen tilasi Valtioneuvoston kanslia. Tutkimuksen toteuttivat yhteistyössä Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore, Owal Group Oy ja Demos Helsinki Oy.
Lue hankkeesta Valtioneuvoston kanslian verkkosivuilla: https://vnk.fi/suomi-100-tutkimushanke
Tutkimuksesta syntyneet julkaisut
- Yhteistyöjulkaisut 2021 Valtioneuvoston kanslia: Suomi 100 -juhlavuoden vaikutukset: osa 4
- Yhteistyöjulkaisut 2021 Valtioneuvoston kanslia: Suomi 100 -juhlavuoden vaikutukset: osa 3
- Yhteistyöjulkaisut 2020 Valtioneuvoston kanslia: Suomi 100 -juhlavuoden vaikutukset: osa 2.
- Yhteistyöjulkaisut 2020 Valtioneuvoston kanslia: Suomi 100 -juhlavuoden vaikutukset: osa 1.
Hankkeen tutkijat
Tutustu myös näihin hankkeisiin
-
Tutkimus käynnissä
Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuoden seuranta ja arviointi
Oulu on yhdessä 39 kumppanikunnan kanssa Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Oulu2026 on pitkäkestoinen kulttuuriin perustuva kaupunkikehittämisen hanke. Korkeatasoisen kulttuuriohjelman rinnalla Oulu2026:n päätavoite on kulttuuri-ilmastonmuutos: avoimempi ja vahvempi yhteys ihmisten välille sekä pysyvästi rikkaampi kulttuurielämä pohjoisella alueella.
-
Taide- ja kulttuurifestivaalien aluetaloudelliset tekijät