Moninaisuus taiteen ja kulttuurin alalla
Kulttuurin ja taiteen toimialan tasa-arvo, moninaisuus ja yhdenvertaisuus ovat Cuporessa tehtävän tutkimuksen aihealueita. Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) asettaman Kulttuuripolitiikka, maahanmuuttajat ja kulttuurisen moninaisuuden edistäminen -työryhmän raportissa (2021) sekä sen pohjalta laaditussa toimenpideohjelmassa (2023) ehdotetaan Cuporen säännöllistä raportointia näistä aiheista.
OKM:n toimeksiannosta Cuporen ensimmäinen moninaisuusraportti julkaistiin vuoden 2023 lopulla, ja se käsitteli ulkomaalaistaustaisten taiteilijoiden tilannetta Suomessa. Raportissa keskeisinä aineistoina käytetään Cuporen ja Taiteen edistämiskeskuksen vuosittain tuottaman Taiteen ja kulttuurin barometrin aineistoja sekä Cuporessa meneillään olevan rekisteripohjaisen Taiteilijana Suomessa -hankkeen tuottamaa tietoa. Lisäksi hyödynnetään taide- ja kulttuurialan tilastoja sekä alan järjestökentällä viime vuosina tehtyjä aihepiiriin liittyviä kyselyitä.
Moninaisuusraportteja tehtäessä arvioidaan samalla kulttuuripolitiikan tutkimusvälineitä ja tietopohjaa moninaisuuden tunnistamisen ja kuvaamisen kannalta. Niin ikään tehdään ehdotuksia moninaisuuden valtavirtaistamiseksi tiedontuotannossa. Hankkeen pohjustukseksi on kartoitettu kotimaisia aineistoja ja kansainvälisiä tilastointi- ja seurantamenetelmiä (Lahtinen & Karttunen, 2021).
Tutkimuksesta syntyneet julkaisut
- Cuporen julkaisut 2023 Ulkomaalaistaustaiset taiteilijat Suomessa
- Tietokortit 2021 Moninaisuus taiteen ja kulttuurin alalla. Seurantatiedon kehittäminen.
Artikkelit
Karttunen, S. (2021). Väestön moninaistumisen haaste – huomioita Vapaa-aikatutkimuksen paikantuneisuudesta. Teoksessa R. Hanifi, J. Haaramo ja K. Saarenmaa (toim.), Mitä kuuluu vapaa-aikaan? Tutkimus, tieto ja tulkinnat (s. 249–268). Tilastokeskus.