Luovien alojen kehittämiseksi tarvitaan poikkihallinnollisuutta sekä ilmiöpohjaista tukea
Valtionhallinnossa luovien alojen edistäminen on hajautettu useille tahoille. OKM ja TEM kehystävät luovien alojen edistämistoimet toisistaan poikkeavasti. Innovaatiopolitiikassa luovia aloja ei ole juuri noteerattu. Luovilla aloilla on kuitenkin paljon kehityspotentiaalia, jota tukemaan hallintoa ja luovien alojen tuki-instrumentteja olisi mahdollista kehittää.
Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen uusi työpaperi kartoittaa luovien alojen määrittelyä eri politiikkasektoreilla sekä niiden asemaa Suomen valtion tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiopolitiikassa. Työpaperissa kuvataan politiikkavastuiden jakautumista ja sen vaikutusta luovien alojen edistämiseen. Tarkastelu perustuu lainsäädännön, hallinnon dokumenttien ja käytännön toimintamallien analyysiin, teoreettisiin määrittelyihin sekä kansainvälisiin esimerkkeihin.
Työpaperissa avataan näkökulmia kulttuurisisältöjen asemaan osana elinkeinopolitiikkaa ja tuodaan esiin suomalaisen järjestelmän kehitystarpeita sekä ehdotuksia niiden ratkaisemiseksi. Kehittämisehdotukset konkretisoivat samalla, miten kulttuuripoliittisen selonteon ehdotuksia voitaisiin käytännössä edistää.
Luovien alojen systeeminen kehittäminen onnistuu vain monialaisen, erilaisia yritysmuotoja sekä eri kulttuurialojen ominaispiirteitä ja nousevia ilmiöitä tunnistavan yhteistyön kautta. Siksi tarvitaan kulttuuripolitiikan ja elinkeinopolitiikan poikkihallinnollisia ja pitkäkestoisia yhteistyörakenteita. Yhteistyön kehittämiseen tulisi kytkeä konkreettisesti erilaisia luovien alojen tarpeita tunnistavien tukimuotojen edistäminen. Nämä ovat luovien alojen tulevaisuuden suuntaviivojen ydinkysymyksiä.
Käytännön tasolla tarvittaisiin joustavampia rahoitusmalleja sekä luovien alojen yritystoimintaa koskevan osaamisen kehittämistä. Kulttuuri- ja luovien alojen yritystoiminnalle, mukaan lukien mikroyritykset, tulisi olla tarjolla ohjausta ja tukea kattavasti yrityksen kehityksen eri vaiheisiin ja useilla eri tavoilla. Työpaperissa nostetaan esiin myös konkreettisia suosituksia kansainvälisistä luovia aloja koskeneista selvityksistä.
Julkaisu on luettavissa Cuporen verkkosivuilla: