Tekijänoikeusjärjestelmän toimivuuden arviointimetodologia
Arviointityön tavoitteena on muodostaa luotettavaa tietopohjaa tekijänoikeuspolitiikan ja -lainsäädännön kehittämistä varten. Tekijänoikeusjärjestelmän toimivuuden arviointi lisää myös järjestelmän läpinäkyvyyttä ja luo pohjaa julkiselle keskustelulle tekijänoikeusjärjestelmän kehittämisestä.
Cupore julkaisi vuonna 2016 metodologian kansallisten tekijänoikeusjärjestelmien toimivuuden arviointiin. Metodologian avulla voidaan systemaattisesti tutkia tekijänoikeusjärjestelmän toimintaympäristöä, järjestelmän eri osa-alueiden toimivuutta sekä sitä, toimiiko järjestelmä tasapainoisesti.
Vuonna 2018 julkaistu arviointikehikko Assessing Governance in the Context of Copyright Systems käsittelee tekijänoikeusjärjestelmän arviointia hyvän hallintotavan periaatteiden näkökulmasta. Teema voidaan nähdä omana tutkimusalueenaan laajemmassa tekijänoikeusjärjestelmän arvioinnin kokonaisuudessa.
Yhteenveto Cuporessa tehdystä kehittämistyöstä tekijänoikeusjärjestelmän arvioimiseksi löytyy englanninkieliseltä sivustoltamme.
Hankkeen tutkijat
Tutustu myös näihin hankkeisiin
-
Tekijänoikeusjärjestelmän toimivuuden arviointimetodologiahanke
Tekijänoikeusjärjestelmän toimivuuden arviointihanke oli käynnissä Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskuksessa (Cupore) vuosina 2009-2016. Hankkeen päämääränä oli muodostaa kansallisten tekijänoikeusjärjestelmien arviointia ja kehittämistä palveleva metodologiakehikko. Hanke oli opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama ja sen toteutuskieli oli englanti.
-
Tekijänoikeusjärjestelmän arviointi päätöksenteon tukena
Vuosina 2016-2018 toteutetun hankkeen tavoitteena oli kehittää päätöksentekoa tukevaa tekijänoikeusjärjestelmän arviointi- ja analyysityötä Suomessa. Hanke perustui Cuporen tekijänoikeusjärjestelmän toimivuuden arviointihankkeessa (2009-2016) tehtyyn metodologiatyöhön.
-
Tutkimus käynnissä
Suomen tekijänoikeusjärjestelmän toimivuuden arviointi
Cuporessa toteutetaan jatkuvaa Suomen tekijänoikeusjärjestelmän toimivuuden arviointia vuosittain vaihtuviin teemoihin pohjautuen. Samalla kehitetään järjestelmän arviointia tukemaan entistä paremmin poliittista päätöksentekoa sekä strategista suunnittelua.