Visuaalisten taiteenalojen toimialarakenteet menestyksen edistäjänä
Taide- ja taiteilijapoliittisesta näkökulmasta sekä vos-rakenteen näkökulmasta tarkastelleet selvitykset ovat osoittaneet, että taiteellisen työn rakenteet visuaalisten taiteiden toimialalla ovat huomattavasti heikommat kuin monella muulla taiteen toimialalla. Tämä heijastuu myös ammattitaiteilijoiden työskentelyedellytyksiin. Visuaalisten alojen ammattitaiteilijoiden kokonaistulot ovat matalammat ja työhyvinvointi on heikompaa kuin monilla muilla taiteenaloilla. Jotta toimiala säilyy elinvoimaisena ja kuluttajat voivat jatkossakin käyttää visuaalisten taiteiden palveluja, toimialan rakenteita tulee kehittää kestävästi myös ammattitaiteilijoiden tarpeet huomioiden. Visuaalisten taiteenalojen toimialarakenteet menestyksen edistäjänä -kehittämishanke vastaa tähän kehittämistarpeeseen. Menetyksellä tarkoitetaan tässä sitä, että ammattitaiteilijat pystyvät tulemaan toimeen ja kehittymään ammatissaan pitkäjänteisesti.
Kehittämishankkeen tavoitteena on:
- täsmentää, millaisia rakenteita ammattitaiteilijat tarvitsevat menestyäkseen visuaalisten taiteiden toimialalla
Ensimmäisen tavoitteen kautta tarkastellaan visuaalisten taiteiden toimialaa ammattitaiteilijoiden näkökulmasta. Selvityksen aineistona on Taideyliopiston Kuvataideakatemian vuosina 2013–2023 valmistuneille alumneille lähetettävä kysely, jonka kautta saadaan tietoa siitä, miten ammatissa toimivat taiteilijat kokevat menestystä edistävät (tai estävät) rakenteet. Taiteilijoilta kysytään, miten toimialan nykyiset rakenteet toimivat, millaisia rakenteita mahdollisesti puuttuu ja mitä rakenteilta vaaditaan, jotta ne tukisivat ammatillista menestymistä parhaalla mahdollisella tavalla. Erityistä huomiota kiinnitetään ansainnan ja kansainvälistymisen mahdollisuuksiin. Selvityksen kautta tunnistetaan rakenteiden keskeiset kehittämiskohdat visuaalisten taiteiden toimialalla.
- kehittää yhteistyöverkoston kanssa toimialan rakenteita tulosten perusteella
Toisen tavoitteen kautta kehitetään visuaalisten taiteiden toimialan rakenteita käytännössä. Keskeisessä asemassa on hankkeen yhteistyökumppaniverkosto, joka voi tarjota sellaisia palveluja, joita taiteilijat tarvitsevat menestyäkseen. Verkostoon kuuluvat:
- Taideyliopiston Kuvataideakatemia, joka tarjoaa ylintä kuvataiteen koulutusta ja on alallaan Suomen ainoa yliopistotasoinen oppilaitos, jossa toteutetaan myös taiteellista tutkimusta.
- Suomen Taiteilijaseura, joka on kuvataiteen vaikuttaja- ja asiantuntijaorganisaatio ja edustaa yli 3 000 kuvataiteilijaa.
- Frame Contemporary Art Finland, joka on nykytaiteen asiantuntijaorganisaatio ja tiedotuskeskus ja jonka tehtävänä on vahvistaa suomalaisen nykytaiteen asemaa sekä edistää yhteistyötä kotimaisten ja ulkomaisten nykytaiteen ammattilaisten välillä.
- Kuvasto ry, joka on vuonna 1987 perustettu visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusjärjestö ja jonka tehtävänä on edistää ja turvata kuvataiteilijoiden tekijänoikeuksia sekä kuvataiteen tekemisen edellytyksiä.
Kokonaisuudessaan yhteistyökumppaniverkosto kattaa visuaalisten taiteiden toimialan keskeisimmät toimijat koulutuksen, yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja edunvalvonnan, kansainvälistymisen sekä tekijänoikeuksien aloilla Suomessa. Kehittämishankkeessa syntyvää tietoa levitetään laajasti myös muille toimialan toimijoille kehittämishankkeessa toteutettavan tietopaketin sekä seminaarisarjan ja workshopien kautta.
Hankkeen tutkijat
-
Maria Hirvi-Ijäs Erikoistutkija, FT, nykytaiteen dosentti +358 50 463 5575 maria.hirvi-ijas@cupore.fi Profiili
-
-
Tutustu myös näihin hankkeisiin
-
Tutkimus käynnissä
Taiteilijana Suomessa
Taiteilijana Suomessa on jatkuva tutkimushanke Suomessa toimivien ammattitaiteilijoiden tilanteesta ja yhteiskunnallisesta asemasta.
-
VISMA - Selvitys visuaalisten taiteiden rahoituksesta, rakenteista ja kehittämistarpeista
Visuaalisten taiteiden aloilla työskentelyä ja työn tulosten välitystä tukevat rakenteet on Suomessa todettu muita taiteenaloja heikommiksi. Cupore toteuttaa vuonna 2022 selvityksen, jonka tavoite on tuottaa yleiskuva visuaalisten taiteiden toimialasta ja kehityssuunnista. Visuaalisilla taiteilla tarkoitetaan kuvataiteita, valokuvataidetta, mediataidetta, kuvitustaidetta ja sarjakuvaa.
-
TaMu - Alueellinen taidemuseotehtävä osana kuntien kulttuuritoimintaa
Cupore toteuttaa vuosina 2022–2024 opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää alueellista kehittämistehtävää. Kehittämistehtävä keskittyy alueelliseen taidemuseotehtävään osana kuntien kulttuuritoimintaa sekä niiden vuorovaikutukseen ammattitaiteilijoiden kanssa.