Cuporen lausunto tilastotuotannon muutoksista
Lausuntopyyntö tilastotuotannon muutoksista
Lausunnonantajan lausunto
Yleiset kommentit muistioon ja sen vaikutuksiin
Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto Suomen virallisten tilastojen tuotannon muutoksia koskevista suunnitelmista.
Lausunnossamme tuomme esiin Cuporen tutkimustoimintaa ja laajemmin suomalaisen kulttuuripolitiikan tietoperustaa koskevia näkemyksiä. Cupore on yksityisen säätiön ylläpitämä tutkimuslaitos, jonka tehtävänä on tuottaa ja välittää tutkimustietoa kulttuurin kentän toimijoiden ja kulttuuripolitiikan päätöksentekijöiden käyttöön.
Tilastokeskuksen tilastotuotanto ja asiantuntemus kulttuurin toimialalla ovat Cuporen työskentelyn keskeisiä yhteiskunnallisia edellytyksiä. Kulttuuritilastojen StatFin-tietokantataulukot ja laaja, pitkiä aikasarjoja sisältävä taulukkopalvelu ovat olennaisia resursseja päivittäisessä työssämme. Arvostamme tilastoviraston asiantuntijoiden kirjoittamia artikkeleita ja katsauksia, jotka selventävät aineistoja ja tiivistävät trendejä, sekä heidän neuvojaan tilastotiedon hankinnassa ja käytössä.
Kulttuuri-, joukkoviestintä- ja vapaa-aikatilastotuotanto on korvaamaton osa suomalaisen kulttuuripolitiikan tietoperustaa. Tilastokeskus tarjoaa objektiivista tietoa, joka on välttämätöntä kulttuuripolitiikan prosessin eri vaiheissa: suunnittelussa, päätöksenteossa, toteuttamisessa, seurannassa, arvioinnissa ja ennakoinnissa. Systemaattinen, pitkäjänteinen tilastointi antaa mahdollisuuden seurata toimialan kehitystä ajassa. Tärkeää on myös vertailu muihin sektoreihin samassa yhteiskunnallis-taloudellisessa kehyksessä.
Kulttuuritilastot ovat luonteeltaan kokoomatilasto, johon aineistoa hankitaan sekä tilastoviraston sisältä että sen ulkopuolelta. Koonti tarjoaa kattavan kuvan kulttuurista Suomessa. Kulttuurialan tilastoja julkaistaan viraston ulkopuolella runsaasti, mutta niiden tuotanto on hajanaista ja epäyhtenäistä ja monesti toimijoiden omiin intresseihin sidottua. Tilastokeskus varmistaa näiden tietojen laadun ja laaja-alaisen käytettävyyden.
Kulttuuriala aktivoitui ja verkostoitui tilastotuotannossa koronavuosina ja tarvitsee Tilastokeskukselta tukea tämän toimintansa vakiinnuttamisessa ja harmonisoimisessa. Kulttuuria kuvaavien tilastojen tuottaminen ja kehittäminen vuorovaikutuksessa kotimaisten ja kansainvälisten sidosryhmien kanssa on yksi viraston vuosien mittaan kehittämistä erityisasiantuntemusalueista.
Politiikkanäkökulmasta tilastotuotannon laajentamiselle on tarvetta, esimerkiksi tapahtuma-alan ja luovien alojen tilastointikehysten luomisessa ja tiedontuotannon käynnistämisessä. Tämä edistäisi näiden alojen tunnistamista elinkeinopolitiikassa ja tukisi niiden tietopohjaista kehittämistä. Cupore tutkii myös luovia aloja ja tapahtuma-alaa.
Vapaa-aikatutkimusta tulisi lakkauttamisen sijaan laajentaa tuottamaan tietoa myös maahanmuuttajataustaisesta väestöstä. Toistuvasti tehtävä tutkimus tuottaa väestöpohjaista tietoa taiteen ja kulttuurin harrastamisesta ja antaa mahdollisuuden tarkastella niiden yhteyksiä esimerkiksi osallisuuteen ja luottamuksen kokemuksiin, yhteisölliseen toimintaan tai yhteiskunnalliseen ja poliittiseen aktiivisuuteen. Tutkimuksen aineisto on arvokasta oikeudenmukaisen, tasa-arvoisen ja demokraattisen kestävän kehityksen ja kestävyysmurroksen toteutumisen ja tutkimisen kannalta.
Toivomme, että Tilastokeskus selvittäisi keinoja säästää kulttuuri-, joukkoviestintä- ja vapaa-aikatilastojen kustannuksissa tuotantoa tehostamalla. Tämä voisi tapahtua esimerkiksi rakenteisen datan ja automatisoidun tiedonhaun avulla tai harventamalla tietojen päivitysrytmiä ja karsimalla yksityiskohtia.
Henkilöresursseista ei näissä tilastoissa voida kokonaan luopua vaarantamatta laatua ja tilastotiedon luotettavuutta. Kulttuurialoilla standardiluokitukset ja päättelysäännöt voivat tuottaa yllättäviä tuloksia, mikä edellyttää asiantuntemusta tunnistaa poikkeamat ja käsitellä niitä kriittisesti kontekstissaan.
Tilastokeskus on kartoittanut säästökohteita tilastoista, joiden tuotanto ylittää lakisääteiset velvoitteet tai kansainväliset sopimukset. Euroopan unionissa kulttuuripolitiikka on pääosin jäsenvaltioiden vastuulla, ja unionin toimivalta kulttuurin alalla on rajallinen. EU-tason sääntelyä kulttuuritilastoinnista ei todennäköisesti ole tulossa, joten näiden tilastojen tuotantoa tulee arvioida kansallisten tietotarpeiden pohjalta. Regulaation puuttumisesta huolimatta lähes kaikissa jäsenmaissa (poikkeuksena Irlanti, Kypros ja Malta) julkaistaan kulttuuritilastoja.
Vetoamme Tilastokeskukseen, että se harkitsisi uudelleen suunnitelmaansa lakkauttaa kulttuuri-, joukkoviestintä- ja vapaa-aikatilastot. Näiden tilastojen lopettaminen heikentäisi peruuttamattomasti kulttuuripolitiikan tietoperustaa ja tiedolla johtamisen mahdollisuuksia. Lausuntokierroksella oleva Kulttuuripoliittinen selonteko korostaa toimialan tietopohjan merkitystä. Lakkauttaminen olisi vakava isku kulttuuripolitiikan tutkimuksen ja opetuksen infrastruktuurille.
Johanna Tuukkanen
Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore