Kestävä matkailu maailmanperintökohteissa
Suomessa sijaitsee seitsemän maailmaperintökohdetta, joista kuusi on kulttuurikohdetta ja yksi luontokohde: Suomenlinnan merilinnoitus, Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue, Struven ketju ja Merenkurkun saaristo.
Cuporen toteutti keväällä 2023 selvityksen, jonka tavoitteena oli kartoittaa kestävän matkailun nykytilaa Suomessa sijaitsevissa maailmanperintöluetteloon nimetyissä kulttuurikohteissa. Nykytilan kartoituksessa tarkasteltiin kestävän matkailun hyviä käytäntöjä, mahdollisuuksia, haasteita sekä kehittämistarpeita kussakin maailmanperintökohteessa. Nykytilan kartoituksen lisäksi selvityksessä pyrittiin löytämään havaittuihin haasteisiin ja kehittämiskohteisiin erityisesti sellaisia ratkaisuja ja jatkotoimenpiteitä, joihin voidaan vaikuttaa hallinnollisin keinoin sekä kansallisesti että paikallisesti. Selvityksessä huomioitiin kestävyyden ekologiset, kulttuuriset, sosiaaliset ja taloudelliset ulottuvuudet.
Cupore toteutti selvityksen Museoviraston toimeksiannosta.
Tutkimuksesta syntyneet julkaisut
- Yhteistyöjulkaisut 2023 Museovirasto: Kestävä matkailu maailmanperintökohteissa
Hankkeen tutkijat
Tutustu myös näihin hankkeisiin
-
Tutkimus käynnissä
LUOVI - Luovan alan instrumentit ja hallinnolliset rajaukset
Selvitys kartoittaa, miten ja millaisin rajauksin kulttuuri ja luovat alat tällä haavaa määritellään ja tunnistetaan osana valtion tukemaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiopolitiikkaa. Analysoimalla luovia aloja sekä kulttuuri- että elinkeinopolitiikan kohteena työssä tarkastellaan tutkimus- ja kehitystoiminnan (T&K) ja luovien alojen välistä suhdetta teoreettisten määrittelyjen, kansainvälisten esimerkkien ja käytännön toimintojen sekä politiikkavastuiden jakautumisen näkökulmasta.
-
Tutkimus käynnissä
Kulttuurihyvinvointitoiminnan tavoitteet, toimintamallit ja rahoitus hyvinvointialueilla
Cuporen tutkimuksessa tarkastellaan kulttuurihyvinvointitoiminnan tavoitteita, vastuita, toimintamalleja ja rahoitusta hyvinvointialueilla. Tarkoituksena on luoda kattava kuva kulttuurihyvinvointitoiminnan organisoitumisesta hyvinvointialueittain.