SAK:n kulttuuripoliittinen puheenvuoro
Kulttuurialan ammattiliittojen neuvottelukunta (jäseninä Suomen Muusikkojen liitto, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto TEME, Suomen Näyttelijäliitto, Suomen Journalistiliitto sekä SAK) kutsui tutkija Anna Kanervan asiantuntijaksi laatimaan SAK:n ensimmäisen kulttuuripoliittisen puheenvuoron keväällä 2008.
Puheenvuoron tavoitteena oli tuoda esille SAK:lainen näkemys kulttuurin tilasta ja merkityksestä nykypäivän Suomessa samaan tapaan kuin muilla aloilla SAK:ssa on tehty. Puheenvuorossa keskitytään erityisesti kulttuurialan liittojen toimialoihin, mutta puheenvuorossa otetaan myös laajemmin kantaa kulttuurin merkitykseen.
Hankkeen käynnistysvaiheessa keväällä 2008 järjestettiin asiantuntijaseminaari puheenvuoron kannalta keskeisten teemojen esiin nostamiseksi. Puheenvuoro valmistui syksyllä 2008, se hyväksyttiin SAK:n johtoryhmässä marraskuussa ja luovutettiin puheenjohtaja Lauri Ihalaiselle joulukuussa 2008. Puheenvuoro luovutettiin neuvottelukunnan ja SAK:n toimesta kulttuuriministeri Stefan Wallinille tammikuussa 2009. Kanervan laatima puheenvuoro julkaistiin SAK:n Puheenvuoroja -sarjassa (5/2008).
Tutkimuksesta syntyneet julkaisut
- Yhteistyöjulkaisut 2008 SAK: Kulttuurialat – työelämän koelaboratorio. SAK:n kulttuuripoliittinen puheenvuoro
Hankkeen tutkijat
Tutustu myös näihin hankkeisiin
-
Tutkimus käynnissä
LUOVI - Luovan alan instrumentit ja hallinnolliset rajaukset
Selvitys kartoittaa, miten ja millaisin rajauksin kulttuuri ja luovat alat tällä haavaa määritellään ja tunnistetaan osana valtion tukemaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiopolitiikkaa. Analysoimalla luovia aloja sekä kulttuuri- että elinkeinopolitiikan kohteena työssä tarkastellaan tutkimus- ja kehitystoiminnan (T&K) ja luovien alojen välistä suhdetta teoreettisten määrittelyjen, kansainvälisten esimerkkien ja käytännön toimintojen sekä politiikkavastuiden jakautumisen näkökulmasta.
-
Tutkimus käynnissä
Kulttuurihyvinvointitoiminnan tavoitteet, toimintamallit ja rahoitus hyvinvointialueilla
Cuporen tutkimuksessa tarkastellaan kulttuurihyvinvointitoiminnan tavoitteita, vastuita, toimintamalleja ja rahoitusta hyvinvointialueilla. Tarkoituksena on luoda kattava kuva kulttuurihyvinvointitoiminnan organisoitumisesta hyvinvointialueittain.