Kirjastojen harkinnanvaraisten kehittämis- ja kokeiluavustusten vaikuttavuus
Opetus- ja kulttuuriministeriö tilasi Cuporelta selvityksen kirjastojen harkinnanvaraisten valtakunnallisten, alueellisten ja paikallisten kehittämis- ja kokeiluavustusten vaikuttavuudesta. Selvitys oli osa OKM:n ”Kirjastopolitiikka 2015” -ohjelman toteutumisen seurantatarpeita.
Selvityksessä analysoidaan yleisten kirjastojen kokeilu- ja kehittämistoimintaan suunnattuja valtionavustuksia ja arvioidaan avustusten ja niiden käytön vastaavuutta ja toimivuutta suhteessa opetus- ja kulttuuriministeriön kirjastopoliittiseen ohjaukseen. Erittelyn kohteena ovat myös OKM:n kirjastopolitiikan tavoitteet ja päämäärät. Analyysi kohdennettiin empiirisesti erityisesti yleisten kirjastojen hankerekisteriin, jossa valtionavustustoiminta on toteutettu vuodesta 2012 lähtien. Valtionavustusten, kirjastopolitiikan ja hankenäytteen muodostaman kokonaisuuden lisäksi valittiin tarkempaan tarkasteluun ja analyysiin muutamia esimerkkihankkeita valtionavustusten strategisuuden ja vaikuttavuuden lisäämisen tarkoituksessa. Valintakriteereinä olivat tapausten kirjastopoliittinen ja tutkimuksellinen edustavuus.
Selvitys toteutettiin vuoden 2015 touko-lokakuussa. Loppuraportti luovutettiin ministeriölle 30.10.2015 ja Cuporen julkaisu aiheesta ilmestyi marraskuussa 2015. Tutkimusraportin kirjoittamisesta vastasi tutkija Olli Jakonen, jota avusti Pasi Saukkonen.
Tutkimuksesta syntyneet julkaisut
Hankkeen tutkijat
Tutustu myös näihin hankkeisiin
-
Tutkimus käynnissä
Luova verkko -koordinaatiohankkeen vaikuttavuuden arviointi
Cuporen toteuttamassa selvityksessä arvioidaan, miten Taiteen edistämiskeskuksen toteuttama ja ESR+ -rahoitettu Luova Verkko -koordinaatiohanke on onnistunut kehittämään pienten ja keskikokoisten taide- ja kulttuurialan sekä luovien alojen toimijoiden toimintaedellytyksiä suhteessa ESR+ -rahoitusinstrumenttiin.
-
Tutkimus käynnissä
Cuporen tiedeviestinnän kehittäminen
Cuporessa kehitetään vuosina 2023–2024 tiedeviestintää, tilastojen ja muiden tietovarantojen digitalisointia sekä käyttäjälähtöistä tiedon visualisointia. Kehityshankkeen tavoitteena on vahvistaa kulttuurialan tilasto- ja tietoperustaa ja palvella koko toimialan yhdenmukaisen tiedonkeruun kehittämistä.