ArtsEqual: Uusi kirja taiteesta toivon lähteenä, mukana artikkeli Toinen koti -projektista.

Uutiset   23.10.2018  

Miten luoda toivoa toivottomilta vaikuttavissa tilanteissa? Kysymykseen pureudutaan Routledgen uunituoreessa kirjassa Critical Articulations of Hope from the Margins of Arts Education. Yhdessä kirjan artikkeleista Cuporen ArtsEqual-tutkija Jussi Lehtonen käsittelee teemaa dokumenttiteatterin ja taiteellisen toimintatutkimuksen näkökulmasta. 

Kirjan ovat toimittaneet Taideyliopiston tanssipedagogiikan professori Eeva Anttila ja Aalto-yliopiston taidekasvatuksen professori Anniina Suominen. Kirja on osa Taideyliopiston koordinoimaa ArtsEqual-hanketta, johon Cupore osallistuu omalla tutkimusryhmällään.

Taiteilija-tutkija Lehtosen Documentary theatre as a platform for hope and social justice –artikkeli kertoo Toinen koti -dokumenttiteatteri- ja tutkimusprojektista maahanmuuttajataiteilijoiden kanssa. Lehtosen työparina sekä artikkelissa että dokumenttiteatteriprojektissa on toiminut Jyväskylän yliopiston soveltavan kielentutkimuksen professori Sari Pöyhönen.

Pakolaisena Suomeen tulleiden ja Suomeen syntyneiden ammattitaiteilijoiden Toinen koti -teatteriesitystä esitettiin Kansallisteatterissa kaudella 2017-18 29 kertaa. Artikkelissa hybridiyhteisön vaiheita ja maahanmuuttajataiteilijoiden matkaa Suomessa tutkitaan yhden yhteisön jäsenen, irakilaisen näyttelijä Bakr Hasanin kautta.

Taide luo toivoa ympäri maailmaa

Critical Articulations of Hope from the Margins of Arts Education -kirjassa pureudutaan taiteen parantavaan voimaan.

”Taide voi tehdä paljon hyvää yhteisöissä, joissa on koettu traumoja, vaikka ei puhuttaisikaan suoranaisesta taideterapiasta. Olivatpa olosuhteet millaiset tahansa, jos vaan voi tehdä jotain, mikä antaa toivoa ja mielekkyyttä, se voi olla ihmisille ratkaisevan tärkeää”, professori Eeva Anttila painottaa.

Kirja sai alkunsa toimittajien havainnosta, että suuri osa taidekasvatusta käsittelevästä kirjallisuudesta on jollain tavalla kytköksissä anglo-amerikkalaiseen akateemiseen kontekstiin. Tässä teoksessa näkökulmat tulevat maailman marginaaleista.

”Halusimme, että toisin kuin yleensä, tässä kirjassa ääneen pääsevät ne, joita ei vielä tunneta. Halusimme myös näyttää, millaisissa olosuhteissa taideprojekteja tehdään, jotta me vauraissa olosuhteissa elävät ymmärtäisimme oman etuoikeutetun asemamme ja sen, miten valtavia erot eri olojen välillä ovat.”

Lue lisää teoksesta Taideyliopiston uutisesta.

Katso lyhytelokuva Toinen koti -teatteriesityksestä.

 

 

 

 

 

Tutkijat